L’Associació Vinícola Catalana presenta la desena edició dels Premis CARTAVÍ a Lleida

Valentí Roqueta: “Els restaurants són els que marquen la tendència en el consum de vins”

Amb l’objectiu de fomentar la presència dels vins a les cartes dels restaurants catalans, així com promocionar el coneixement dels vins elaborats a les zones vitivinícoles catalanes, l’Associació Vinícola Catalana convoca una nova edició dels premis CARTAVÍ que va presentar el passat dilluns a Lleida.

Uns premis que, enguany, celebren la seva desena edició amb la intenció de potenciar el consum i coneixement del vi català entre consumidors, restauradors i sumillers.

L’acte de presentació a Lleida va celebrar-se a l’Institut d’Estudis Ilerdencs en col·laboració de la Diputació de Lleida i la D.O Costers del Segre.

Carles Gibert, diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, va destacar la importància d’aquesta iniciativa, “per poder donar a conèixer a través d’aquesta carta tot el mostrari de vins que tenim aquí a Catalunya amb les diferents denominacions d’origen, un element primordial per poder vendre no tan sols aquest producte sinó també aquest paisatge i aquest territori al sector de la restauració”.
Per a la patronal del vi català és important que el sector del vi i la restauració treballin junts en una línia d’evolució positiva. Per part del sector, s’ha de seguir treballant per impulsar la qualitat dels vins, ja que aquest fet els enforteix tan a nivell nacional i a nivell internacional.

Valentí Roqueta, President de l’AVC, va explicar que “els restaurants són els que marquen la tendència en el consum de vins i són els nostres millors ambaixadors. Quan elaborem un vi, a banda de l’esforç i la il·lusió per crear un producte únic, volem recrear la historia, el reflex d’un temps, d’una zona, d’un clima i d’una manera de fer... i la carta de vins expressa aquest sentiment i aquesta vocació”.
Des de la creació dels Premis CARTAVÍ s’han valorat una mitjana de 400 cartes de vins a cada edició i s’han premiat a més de 150 restaurants. Fet que demostra aquest interès per a conèixer més a fons un dels productes més identitaris de Catalunya. Amb el CARTAVÍ s’ha comprovat, al llarg d’aquests anys, la curiositat existent per saber més sobre el vi que s’està consumint, per la seva zona d’origen, pel seu procés d’elaboració, per les seves particularitats, etc.L’experiència del CARTAVÍ també ha demostrat que els restauradors han d’integrar el vi plenament en l’experiència gastronòmica i utilitzar-ho com a impulsor de la seva rendibilitat.
Els restaurants que vulguin optar a un Premi CARTAVÍ poden presentar la seva carta de vi fins el dia 30 de setembre.

A la presentació lleidatana van participar el President de la DO Costers del Segre, Tomàs Cusiné; el Secretari General de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona; el cap de Servei de Secretària de l’INCAVI, Xavier Agell, i l’editor de la revista Cuina, Gerard Birbe.

L’acte va finalitzar amb un col·loqui entre el chef del Restaurant La Boscana (Bellvís, Lleida), Joel Castanyé i el vicipresident per Lleida de l’Associació Catalana de Sommeliers, Sergi Castro.
El chef del restaurant La Boscana, Premi CARTAVÍ, va explicar el sentiment que el seu equip deposita a l’hora de confeccionar la carta de vins i de servir un vi, ja que aquest sentiment reflexa la passió que tenen al producte de la seva terra, en aquest, cas el vins de la D.O Costers del Segre.

L’Associació Vinícola Catalana convoca la desena edició dels Premis CARTAVÍ

S’obre la convocatòria de presentació de cartes de vins fins els mes de setembre

Més de 150 restaurants de Catalunya són Premi CARTAVÍ
 
Amb l’objectiu de fomentar la presència dels vins a les cartes dels restaurants catalans,  així com promocionar el coneixement dels vins elaborats a les zones vitivinícoles catalanes, es convoca una nova edició dels PREMIS CARTA.

Uns premis que l’Associació Vinícola Catalana (AVC) organitzen biennalment i que, enguany, celebren la seva desena edició amb la intenció de potenciar el consum i coneixement del vi català entre consumidors,  restauradors i sumillers. 

Valentí Roqueta, President de l’AVC, explica la importància d’aquests premis, ja que  “els restaurants són els que marquen la tendència en el consum de vins i són els nostres millors ambaixadors. Quan elaborem un vi, a banda de l’esforç i la il·lusió per crear un producte únic, volem recrear la historia, el reflex d’un temps, d’una zona, d’un clima i d’una manera de fer... i la carta de vins expressa aquest sentiment i aquesta vocació”.

Per a la patronal del vi català és important que el sector del vi i la restauració treballin junts en una  línia d’evolució positiva. Per part del sector, s’ha de seguir treballant per impulsar la qualitat dels vins, ja que aquest fet els enforteix tan  a nivell nacional i a nivell internacional. 

El vi representa el tercer sector agroalimentari més important de Catalunya. I, a banda, de la importància econòmica que suposa, el vi fa marca de país i te un impacte molt important en el desenvolupament i l’equilibri territorial. 

CARTAVÍ és un exemple d’aquesta evolució positiva. Des de la seva creació, s’han valorat una mitjana de 400 cartes de vins a cada edició i s’han premiat a més de 150 restaurants. Fet que demostra aquest interès per a conèixer més a fons un dels productes més identitaris de Catalunya. Amb el CARTAVÍ s’ha comprovat, al llarg d’aquests anys, la curiositat existent per saber més sobre el vi que s’està consumint, per la seva zona d’origen, pel seu procés d’elaboració, per les seves particularitats, etc. 
 
L’experiència del CARTA també ha demostrat que els restauradors han d’integrar el vi plenament en l’experiència gastronòmica i utilitzar-ho com a impulsor de la seva rendibilitat

Desena edició CARTA
Durant el mes de juliol, l’Associació Vinícola en col·laboració de les Denominacions d’Origen i de diferents entitats vinculades a la restauració, a la sumillleria i al turisme portaran a terme diferents presentacions dels premis CARTAVÍ al territori català. En concret, a Manresa, Tarragona, Lleida i Girona. 
 
Durant aquestes presentacions, un restaurant de la zona, guanyador d’un premi CARTA i un sommelier establiran un diàleg per saber com ha de ser una bona carta de vins per a què resulti atractiva i efectiva.
 
Al mes de novembre, els jurats es reuniran a les diferents semifinals del CARTA per a valorar les cartes de vins rebudes durant el mesos de juny a octubre, període en el que es poden enviar les cartes.  El Premis Cartaví es lliuraran  el primer trimestre de l’any 2022.
 
En aquest sentit, Valentí Roqueta va animar a la restauració a participar en aquesta edició “en pro de la gastronomia i del vi, senyals d’identitat  col·lectiva que distingeixen un país sencer com el nostre”.

Els restaurants que vulgui optar a un Premi CARTA pot presentar la seva carta de vi des d’avui fins el dia 30 de setembre.
Valentí Roqueta va estar acompanyat per Alba Balcells, Directora General de l’INCAVI qui va donar suport a aquests premis, ja que “ reflexen l’excel·lent qualitat dels vins que s’elaboren a qualsevol de les dotze Denominacions d’Origen, donant visibilitat al territori i al vi de proximitat. Els restaurant són els nostres  grans aliats per a donar a conèixer els vins catalans al consumidor ”. 

També van participar en aquesta presentació Anna Vicens, Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers, entitat que col·labora amb CARTAVÍ des dels seus inicis i Gerard Birbe, Editor de Cuina (Editorial Som).

L’editor de la revista Cuina, Gerard Birbe va presentar el llibre “A Taula! Vins Catalans. Manual per a la restauració’, una publicació divulgativa dirigida als professionals de la restauració perquè els sigui útil i perquè serveixi per apropar-se més i conèixer encara millor els vins que s’elaboren a Catalunya. També perquè esdevingui una eina eficaç amb consells i recomanacions per a poder oferir un millor servei als seus clients i contribuir, també, a fer difusió dels vins que s’elaboren al nostre país.

Aquesta obra és fruit de la col·laboració de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, l’Associació Vinícola Catalana i la revista Cuina.